ALUE- JA KUNTAVAALIT 2025
Olen ehdolla kuntavaaleissa Espoossa ja aluevaaleissa Länsi-Uudellamaalla.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat: Espoo, Hanko, Inkoo, Karkkila, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio, Vihti.
Jokainen politiikassa mukana ollut tietää, että ennen kaikkea kyse on yhdessä tekemisestä - yhteisiä asioita ei voi hoitaa yksin. Siksi en halua luvata kuuta taivaalta, vaan puhua itselleni ja muille tärkeiden asioiden puolesta ja ennen kaikkea tehdä työtä maailman muuttamiseksi edes piirun verran paremmaksi paikaksi. Lupaan perehtyä asioihin, olla aktiivinen ja tehdä yhteistyötä puoluerajat ylittävästi tärkeiden asioiden edistämiseksi.
Muutokset ovat välillä tuskastuttavan hitaita, mutta ilman kovaa työtä ja uskoa parempaan tulevaisuuteen asiat eivät muutu lainkaan. Siks olen ehdolla.
Tärkeät päivämäärät:
- Ennakkoäänestys kotimaassa 2.-8.4.2025
- Ennakkoäänestys ulkomailla 2.-5.4.2025
- Vaalipäivä 13.4.2025
Alue- ja kuntavaalit järjestetään ensimmäistä kertaa samaan aikaan. Käytännön asioista vaaleihin liittyen voit lukea lisää osoitteesta vaalit.fi.

Tulevan valtuustokauden yksi keskeisimmistä kuntoon laitettavista asioista on kunnan ja hyvinvointialueen välinen yhteistyö. Asukkaat ja heidän hyvinvointinsa on sekä kunnan että hyvinvointialueen vastuulla. Hyvinvointi ei rakennu itsestään, vaan se kulkee mukana koko ihmisen elämänkaaren. Siksi onkin tärkeää panostaa siihen varhaislapsuudesta vanhuusikään saakka ja tunnistaa eri väestöryhmien tarpeet.
Hoito- ja palveluketjut kuntoon
Mitä varhaisemmassa vaiheessa ihmiset pääsevät hoitoon ja saavat apua, sitä kustannustehokkaampaa ja inhimillisempää se on. Sairauksien hoidossa on päästävä sairauskeskeisyydestä kokonaisvaltaiseen hoitoon. Työ- ja toimintakyvyn sekä elämänlaadun kannalta on keskeistä panostaa kuntoutukseen. Kaikki tämä edellyttää nykyistä tiiviimpää yhteistyötä paitsi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä, myös sosiaalihuollon ja esimerkiksi järjestöjen ottamista mukaan vahvemmin.
Yksinasuvat näkyväksi
Vaikka Suomessa on 1,3 miljoonaa yksinasuvaa, ei heidän ääntään juurikaan kuulla ja palveluja kehitetään huomioimatta tämän ryhmän erityistarpeita. Tutkimusten mukaan yli 50 % yksinasuvista kokee yksinäisyyttä päivittäin tai lähes päivittäin. Yhteisölliset, kaikille avoimet tilat, osallisuus sekä erilaiset kulttuuri-, urheilu- ja liikuntatapahtumat tukevat yksinasuvien positiivista mielenterveyttä. Kaupunkia on kehitettävä kaikkien tarpeet huomioiden.
Lisää aiheesta Länsiväylän mielipidekirjoituksessa: Onko yksinasuvat unohdettu?
Luonto ja liikuntapaikat lähellä
Luonto on monelle paikka rauhoittua ja sillä on tutkitusti positiivisia vaikutuksia myös mielenterveyteen. Tiivistyvässä kaupunkirakenteessa onkin tärkeää huolehtia siitä, että asuinpaikasta riippumatta luonto on lähellä ja myös kerrostalojen keskellä on erilaisia viheralueita. Luonto tarjoaa mahdollisuuksia liikkumiseen, mutta lisäksi on varmistettava kaikille avoimien lähiliikuntapaikkojen, kuten ulkokuntosalien ja kuntoportaiden saavutettavuus kaikkialla Espoossa - esteettömiä luontopolkuja unohtamatta.
Lisää ajatuksiani tiivistyvästä kaupunkirakenteesta: Ei pelkkää betonia
Asiakasmaksualennusten ja -vapautusten laajentaminen
Espoon rahastojen käyttö espoolaisten hyväksi
Espoon rahastot ovat tuottaneet pitkään hyvin. Rahastojen tuottoja on käytetty vain hyvin rajallisesti perustellen sitä sillä, että lainan ottaminen on ollut edullisempaa. Nyt tilanne on kuitenkin toinen. Korot ovat nousseet ja maailmantilanne on epävarma. Rahastojen tuottoja tulisikin käyttää espoolaisten palvelujen tuottamiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen - erityisesti hyvinvointierojen tasaamiseen, kuten lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien edistämiseen.
Kuntavaalit
Vaikka Espoossa moni asia on hyvin, myös kehitettävää riittää. Kaavoituksessa ja rakentamisessa on huomioitava nykyistä paremmin luontoarvot ja varmistettava lähiluonnon säilyminen kaikkialla Espoossa. Espoon hyvin tuottaneita rahastoja pitää jatkossa hyödyntää espoolaisten hyvinvoinnin ja palvelujen takaamiseksi ennemmin kuin leikata esimerkiksi koulutuksen resursseista. Tähän asti rahastoja on käytetty hyvin niukasti. Yksinasuvat on huomioitava päätöksenteossa nykyistä paremmin. Kaikille saavutettavat ja turvalliset julkiset tilat, mahdollisuudet osallistumiseen ja osallisuuteen, riittävän väljä rakentaminen sekä liikunta- ja kulttuuritapahtumat palvelevat yksinasuvien lisäksi kaikkia muitakin. HSL:n osalta Espoossa pitäisi aktiivisesti tavoitella sitä, että koko Espoo olisi samaa vyöhykettä. Metro ja raitiovaunu ovat parantaneet joidenkin julkisia kulkuyhteyksiä, mutta samalla heikentäneet toisten. Erityisesti julkisen liikenteen poikittaisliikennettä tulisi parantaa.
Keskeisimmät teemani ovat:
- Luonto ja liikuntapaikat lähellä
- Monimuotoista rakentamista, ei vain korkeita kerrostaloja ja tiivisti rakennettuja asuinalueita
- Kaupunkikeskusten kehittäminen kunkin alueen ominaispiirteet huomioiden
- Yksinasuvat näkyväksi - hyödynnetään Espoon hankkimaa THL:n Terve Suomi -tutkimuksen dataa yksinasuvien palvelujen parantamiseksi
Lisää ajatuksistani:
Aluevaalit
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta on pidetty niin sanotusti mallioppilaana talouden sopeuttamisessa. Ajattelen itse, että kaiken keskiössä tulee olla ihminen - niin palvelun käyttäjä, omainen kuin työntekijäkin. Päätöksiä tulisi siis entistä vahvemmin tehdä ihminen edellä. Erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että kaikilla on pääsy avun, tuen ja hoidon piiriin silloinl kun sitä tarvitsee. Asiakasmaksut eivät saa muodostua esteeksi kenenkään hoitoon hakeutumiselle. Sen vuoksi kaikista pienituloisimmilla tulisi olla mahdollisuus hakea alennusta tai vapautusta kaikista terveydenhuollon asiakasmaksuista. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista esimerkiksi suun terveydenhuollosta, terveysasemakäynneistä tai sairaalahoidosta. Yksinasuvilla menee monilla mittareilla mitattuna muuta väestöä huonommin. Terveydentila on heikompi ja kuolleisuus suurempaa. Siksi on kehitettävä myös yksinasuville kohdennettuja palveluja.
Keskeisimmät vaaliteemani noudattelevat niitä asioita, joiden eteen olen tehnyt järjestelmällisesti töitä niin politiikan kuin vapaaehtoistoiminnakin parissa:
- Oikea-aikainen hoitoonpääsy
- Hoito- ja palveluketjut kuntoon
- Asiakasmaksualennusten ja -vapautusten laajentaminen
- Palvelujen kehittäminen yksinasuvien erityispiirteet huomioiden
Lisää ajatuksistani voit lukea esimerkiksi seuraavista vaalikoneista: